Бизнесменът Георги Гергов бе провъзгласен за архонт на Пловдивската митрополия. Титлата

...
Бизнесменът Георги Гергов бе провъзгласен за архонт на Пловдивската митрополия. Титлата
Коментари Харесай

Георги Гергов стана архонт на Пловдивската митрополия

Бизнесменът Георги Гергов бе провъзгласен за архонт на Пловдивската митрополия. Титлата бе присъдена от пловдивския митрополит Николай в деня на празника на Митрополитския храм " Св. вмчца Марина ". 

" Обявявам Георги Гергов – правовславен християнин, за архонт на Пловдивската епархийска черква ", съобщи владиката, след края на Съборна Архиерейска света Литургия.

Пловдивският митрополит Николай връчи грамота и медал в символ на признателност за заслугите на Георги Гергов към православието. Всички се помолиха за него, след което в целия храм отекна " Достоен ". Владиката не пропусна да благодари и на фамилията на предприемача. Гергов подари 2 етажа от  Гръцкото учебно заведение в Пловдив, което ще бъде новото седалище на митрополит Николай.  В съседство с митрополитския дом Гергов построява и параклис " Св. Арахангели ". 

" Искам да отдам дължимото на едни човек, който ме посрещна в Пловдив преди 15 години и беше до мен, помагаше ми във всичките каузи и инициативи. Човек, който от време на време дискретно, тактично премахваше пречките по пътя ни и се прояви като същински другар и правилен наследник на църквата. Той направи няколко дарения. Това е Георги Гергов.  Няма да споделям какъв брой е оказал помощ през всички тези години за организирането на всички тържества на епархийската ни черква. Той построи храма „ Свети Климент Охридски “ в регион „ Западен “, подари на църквата постройката на Епархийското учебно заведение, известно като Гръцкото учебно заведение и ни оказва помощ за градежа на храма „ Св. Архангели “- 8-ата  черква в Стария град ", напомни митрополит Николай, съобщи " ПловдивПрес ".

" Потомците, скъпи господин Гергов, ще са признателни след 200 години, 100 или 50 години, само че мой дълг е да ви изкажа признателност още през днешния ден. Имате всевъзможни всемирски почести и награди, със званието през днешния ден ви въздигам измежду всички миряни на най-високото ходило и ви оказвам най-високата чест. Надявам се, че разбирате, че това отличие не може да служи за горделивост. Възлагам върху плещите ви кръст, приканвам ви да поемете част от нашия товар и да споделяте отговорността с цел да опазим православаната религия и да се грижим за църквата и благочествия народ. От през днешния ден нататък ще стоите от дясната ни страна в изпъленине на заветен обет, от през днешния ден сте боец на Христа, заставате в челаната редица на Христовото войнство ", сподели митрополит Николай. 

След празничното богослужение  в двора на митрополитския храм бе изнесен празничен фолклорен концерт. За архонт на пловдивската епархия преди 10 години бе разгласен различен предприемач Петър Манджуков, който построи храма „ Свето Преображение Господне “ в жр Тракия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР